Kim Smetsers


"Nergens zat ik zo op mijn plek als hier"

Kim Smetsers werkt vanaf het begin - 2016 - bij HSPO Zorgpunt. Inmiddels doet ze de opleiding verzorgende IG en is ze gegroeid, als mens en in haar werk. “Ik kan hier werken vanuit mijn hart en met tijd voor mensen. Het kan dus wél anders in de zorg!

Aan de keukentafel

“Voorheen werkte ik in Tilburg als helpende bij de Wever. Daar kreeg ik niet de kans om door te groeien naar verzorgende, dus moest ik er weg. Via het UWV ben ik toen in contact gekomen met HSPO. Ik heb Louis gebeld, een brief gestuurd en ben op gesprek gegaan, gewoon aan de keukentafel. HSPO zat toen nog in Hapert aan huis. En ik werd aangenomen. Destijds ben ik gestart met twee cliënten en werkte ik zo’n vier uur per week. Dat is inmiddels soms wel 40 uur per week! HSPO is echt hard gegroeid in die twee jaar tijd. Maar het mooie is: de lijnen zijn nog steeds net zo kort als in het begin.”

Kansen krijgen en kansen pakken

“Ik ben erg leergierig en wilde al lang de opleiding verzorgende IG doen, maar voorheen kreeg ik geen goede begeleiding. Toen ik bij HSPO ging werken kwam ik regelmatig bij cliënten die meer zorg nodig hadden dan dat ik als helpende mocht geven. Dat vond ik vervelend, voor mezelf en ook voor de cliënt. Daarom heb ik het idee om de opleiding verzorgende IG te doen weer opgepakt. Ik had het hier naar mijn zin, ik voelde me gehoord en ik had er een goed gevoel bij om weer te gaan leren. Toen ik het groene licht kreeg, heb ik mezelf ingeschreven. En twee dagen later zat ik op school, bij het ROC in Tilburg. HSPO heeft mij de kans gegeven, ze vertrouwden in mij. Ik kreeg die kans en ik pakte ‘m.”

Gegroeid door vertrouwen en vrijheid

“Ik zit nu in het tweede leerjaar. Ik volg een BBL-traject; dat betekent dat ik één dag in de week naar school ga en de overige dagen bij HSPO werk. Eén keer per 2 tot 3 weken heb ik een gesprek met mijn werkbegeleider en bespreken we hoe het gaat. Ik heb zelf de verantwoordelijkheid voor mijn stageopdrachten en met wie en hoe ik die uitvoer. Dat voelt heel fijn voor mij. Ik heb de vrijheid die ik wil en nodig heb. Ik krijg vertrouwen en daar krijg ik zelf vertrouwen van. En dat helpt mij enorm in mijn zelfontwikkeling. Toen ik begon was ik best onzeker en nu voelt het van: Hier sta ik en kom maar. Ik ben echt heel erg gegroeid sinds ik hier werk. Dat komt ook omdat je de vrijheid hebt hier.”

Persoonlijk en laagdrempelig

“Ik heb voor werken in de zorg gekozen omdat ik wil werken met mijn hart en niet met mijn verstand. Dat kan bij HSPO. Ik krijg vrijheid en vertrouwen. Maar ook het persoonlijke en de laagdrempeligheid. Ik heb bij verschillende instellingen gewerkt. Ik kende daar bijna niemand uit de organisatie, alleen mijn directe collega’s en teamleider. Maar nu ken ik de directeur en het bestuur en iedereen daaromheen. Dat is heel fijn. Bij HSPO Zorgpunt zeggen ze: ‘Goede zorg voor de cliënt begint met aandacht voor jou’. Dat merk ik ook echt. Als ik klem zit of als er iets is, kan ik altijd naar Louis, Anja of iemand anders uit de organisatie toe of hen bellen. Geen vraag is te gek. Er wordt gewoon altijd naar mij geluisterd en ik kan mezelf zijn.”

Tijd voor mensen

“Het werk is ook heel leuk omdat je de tijd hebt voor de mensen. Ik hoef niet constant op mijn horloge te kijken omdat ik over 10 minuten bij de volgende cliënt moet staan. Zo heb ik bijvoorbeeld een cliënt die MS heeft. Ze kan nu bijna niets meer, zit in een elektrische rolstoel en we moeten haar eten geven. Als er in een eerder stadium meer tijd voor haar was geweest was dat wellicht anders gelopen. Sinds vorig jaar komt HSPO bij haar. Sindsdien heeft ze geen last meer van spasmen en spanningen. Ze is veel meer ontspannen en gewoon zichzelf. Dat is zo mooi om te zien. Rustig werken en tijd hebben voor mensen: waar kun je dat nog? Bij HSPO gelukkig wel.”

Nooit meer weg bij HSPO

“Mijn droom is dat ik hier kan blijven werken; ik heb het super naar mijn zin. Ik werk al 12 jaar in de zorg en heb al een hoop gezien, maar nergens zat ik zo op mijn plek zoals hier. Je wordt gehoord, je kunt zijn wie je bent, je hebt de tijd voor cliënten. Ik wil hier nooit meer weg. Werken bij HSPO is investeren in jezelf. Je groeit hier echt en hebt echt iets in je rugzak. Dus ja, werken in de zorg kan echt anders!”