Lotte Karsmakers


"Hier wordt gekeken naar de mens, ongeacht of je cliënt of medewerker bent"

Lotte Karsmakers (39 jaar) startte in 2016 bij HSPO Zorgpunt als verzorgende IG’er.  Inmiddels is ze er vertrouwenspersoon en teamcoach van team Veldhoven. “Ik heb de muziek altijd hard aanstaan in de auto als ik naar mijn werk rijd. Zin in wat er die dag komen gaat. Werken bij HSPO is echt anders.”

Blij met de overstap

“Zo’n 2,5 geleden nam ik de beslissing om mijn oude baan op te zeggen. Door te hoge werkdruk was ik het plezier in mijn werk echt kwijt. Toen kwam HSPO op mijn pad. ‘We zullen wel zien’, dacht ik. En nu, twee jaar later, vind ik het nog steeds geweldig. Bij mijn vorige baan had ik veel meer stress, nu heb ik weer energie en er is rust in huis. Dat merkt mijn gezin ook. Als ik naar huis ben neemt mijn dochter zelfs de telefoon op met ‘HSPO Zorgpunt, waarmee kan ik u helpen?’ Hoe leuk is dat?”

 

Je thuis voelen én jezelf kunnen zijn

“Het bijzondere aan HSPO is dat er geluisterd wordt naar mij en dat, als ik ideeën heb of ergens tegenaan loop, we dit bespreken. Dingen waar je zelf aan wilt werken zijn ook altijd bespreekbaar. Wil je groeien, wil je meer verantwoordelijkheden, dan wordt gekeken of je een cursus kunt volgen. Dat heeft me al veel gebracht. Ik kan hier echt mezelf zijn en ik heb hele gezellige collega’s. We zorgen dat we iedere maand bij elkaar zijn: niet alleen om de zorg voor de cliënten te bespreken, maar ook die dingen waar we tegenaan lopen. En als ik op kantoor ben en met Louis spreek, is het altijd gezellig. Het is hier gewoon heel laagdrempelig.”

 

Blijven leren en groeien

“Ik ben binnengekomen als iemand die gewoon op de werkvloer werkte. Ik gaf toen aan dat ik meer wilde, dat ik het ook wel heel leuk vind om mensen te coachen en te begeleiden. Op het moment dat er binnen HSPO vertrouwenspersonen nodig waren, heb ik een cursus gevolgd. Inmiddels ben ik ook teamcoach. Ik heb mezelf hier echt kunnen ontplooien en leer nog elke dag. Ook van collega’s. Zo hebben we een goed team wijkverpleegkundigen, die vanuit een verpleegkundig oogpunt naar cliënten kijken. We delen onze inzichten met elkaar en daar wordt ook echt naar geluisterd.”

 

Echt tijd hebben voor mensen

“Het maakt me gelukkig als de mensen waar ik kom, of mijn collega’s, ook gelukkig zijn. En dat ik hen kan helpen met wat ze nodig hebben. We komen binnen bij een cliënt met een bepaalde zorgvraag, maar uiteindelijk zien we zoveel meer. Want we krijgen de tijd om dat te zien, om echt naar de mensen te kijken. We gaan bij HSPO uit van wat mensen nog kunnen en willen, en van het positieve, in plaats van alleen maar te kijken naar waar mensen last van hebben of hun ziekte of problemen. Holistisch betekent voor ons als medewerkers dat we kunnen zijn wie we zijn en dat onze inbreng gewaardeerd wordt.”

 

Een professionele vriendschap

“Mijn werk is heel divers. Wij komen bij mensen thuis die oud zijn, die hebben wij lang in zorg en daar helpen we met het opstarten en afsluiten van de dag. We komen ook bij mensen die ziek zijn. Zij zijn in hun gedachten altijd gezond geweest en worden nu door hun ziekte beperkt. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat ze nog zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Soms zitten cliënten in een behandeltraject voor kanker, anderen zijn in de laatste fase van hun leven. Kortom: elke cliënt en elke situatie is weer anders. En omdat we in kernteams werken, kun je ook een relatie met mensen opbouwen. Met een aantal bouw je zelfs een vriendschap op. Een professionele vriendschap, dat wel.”

 

Mijn boodschap

“Aan iedereen die niet lekker in zijn vel zit in zijn of haar huidige baan of toe is aan iets nieuws zou ik willen zeggen: Durf in het diepe te springen en durf die nieuwe uitdaging aan te gaan. Kom bij HSPO en dan zie je dat er in de zorg wel tijd voor mensen kan zijn.”