ZORG KAN ANDERS, ZORG MOET ANDERS, HSPO ZORGPUNT DOET HET ANDERS

Louis Machielsen werkte als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg en maakte de switch naar natuurgeneeskunde. Met zijn partner richtte hij eind 2015 een thuiszorgorganisatie op en had twee maanden later elf mensen in dienst. Inmiddels telt HSPO Zorgpunt vijfenzestig medewerkers. De organisatie groeit en gemeenten zijn enthousiast.

Bij HSPO Zorgpunt is elk mens uniek en eigenstandig, en daar mag nooit aan getornd worden! Daarom kijken wij naar de totale mens. Het gaat namelijk om meer dan de vraag om een specifieke soort hulp, vinden wij. Bij HSPO Zorgpunt kijken we naar wat er dagelijks speelt in het leven van degene die hulp of begeleiding zoekt. En daarbij gaan we uit van de kracht en mogelijkheden van de mens en niet vanuit hetgeen hem of haar beperkt.

Werken vanuit de holistische visie doe je niet zomaar. Het is geen ‘werkjas’ die je ’s morgens aantrekt. Deze zienswijze vraagt om openheid. Ook van de medewerker. HSPO Zorgpunt zoekt daarom altijd naar de meest ideale klik tussen hulpvrager en de medewerker. Dat begint bij goed luisteren naar de wens van de cliënt en hem of haar zien als volwaardig mens in zijn heel persoonlijke leefomgeving. Dus ook zoveel mogelijk dezelfde gezichten, dan raak je vertrouwd met elkaar, en krijgt onze zorgverlener een nog beter beeld van de individuele behoeften van de cliënt.

Daarbij vergeten we ook de bijdrage van familieleden en vrienden niet. Wat zij doen is onbetaalbaar en ook hen leren we graag kennen, want met elkaar zijn we een sociaal netwerk.

‘Werken in de zorg lijkt vaak op werken in een soort niemandsland: aan de ene kant hoor je de vraag om hulp en aan de andere kant lig je onder het spervuur van beleidsmakers. HSPO Zorgpunt probeert zoveel mogelijk te voldoen aan de zorgvraag. Naar de beleidsmakers zijn we kritisch. We geven tegengas en reageren buiten de gekende kaders. Als je anders durft te zijn, val je op. En als je opvalt kun je dingen veranderen.”

Uitgaande van de mogelijkheden die er zijn, staan de medewerkers van HSPO Zorgpunt de cliënt bij zichzelf te motiveren, zo mogelijk lichamelijk en emotioneel in beweging te blijven en dus als volwaardig mens te functioneren. En dan kijk je niet op de klok, maar neem je de tijd.

Wij zijn er van overtuigd dat we heel veel te bieden hebben! We zijn geen heiligen en we hebben geen toverstafje waarmee we ‘poef’ alle problemen de wereld uit kunnen helpen. Wat we wel zijn is een heel kleurrijke groep mensen die zich met heel veel daadkracht inzet voor iedereen die hulp of begeleiding nodig heeft. HSPO Zorgpunt is een organisatie van mensen die echt samen willen werken, geïnteresseerd zijn in de medemens en daar ook naar handelen. We groeien nog steeds en we zijn op zoek naar medewerkers. Voel jij je aangesproken tot deze werkwijze, dan maken we graag kennis met jou